Muziek en dementie.
Als je op internet zoekt kun je veel informatie vinden over wat muziek voor effecten kan hebben op mensen in het algemeen en op mensen met dementie in het bijzonder. Bij mensen met dementie kan muziek juist een heel groot positief effect hebben. Iemand die somber is kan opeens vrolijk worden en iemand die weinig beweegt kan opeens met zijn armen in de lucht gaan wiegen.
Muziek zit opgeslagen in een bepaald deel in de hersenen. Bij veel mensen met dementie blijft dit deel gezond, beschermd voor de dementie. Wetenschappers doen hier onderzoek naar om te achterhalen waarom dit zo is. Iedereen kent tegenwoordig de wetenschapper en neuropsycholoog Erik Scherder die altijd zo enthousiast en in begrijpelijke taal uitlegt hoe ongelofelijk belangrijk muziek (en bewegen) voor de gezondheid van het brein is.
Ik zie regelmatig bijzonder mooie dingen gebeuren als ik mijn klassieke muziekuurtje laat horen. De muziek brengt ontspanning. Er kan ineens een totale rust ontstaan. Het maakt dat mensen gaan meebewegen, gaan zachtjes meetikken op het ritme of gaan meedeinen. Een van mijn luisteraars is een man die vroeger veel heeft gedanst en nu al behoorlijk beperkt is door dementie. Door de muziek ging hij half lopend, half dansend de ruimte door, helemaal gelukkig in zijn eigen wereld en ik hoopte dat hij in gedachten de hele danszaal door zwierde zoals hij vroeger deed. Zie het filmpje hieronder
Een andere luisteraar was vroeger trompettist en voor hem was muziek zijn leven. Nu geniet hij van de klassieke muziek, en gaat er even helemaal in op. Zijn vrouw komt vaak met hem mee mee en samen zitten ze dan te luisteren en ze ziet hoe haar man hier van geniet en dat het hem zo goed doet. Zie het filmpje hieronder.
Ik zie met verwondering elke keer weer hoe die hele groep met aandacht luistert, alsof we in een concertzaal zitten, verstoringen zijn er nauwelijks. Vaak komen partners mee, veel gezamenlijke activiteiten zijn soms al afgevallen maar samen muziek luisteren is nog heel lang mogelijk. Er ontstaan vaak kleine geluksmomentjes. De verzorgenden blijven ook regelmatig bij hun groep bewoners aanwezig om begeleiding waar nodig te kunnen bieden en ook zij zien hoe de muziek echt bijzondere en soms onverwachte reacties oproept. Zijzelf voelen ook even een momentje van rust tijdens de drukke werkzaamheden. Het fijne gevoel van dit samen te beleven werkt ook bij hen.